24 FIRA DEL VI DE FALSET

Aquest cap de setmana passat del 03 al 05 de Maig va tenir lloc una nova edició d`aquesta fira, el recinte firal amb uns 70 cellers en total, de la DOQ Priorat i la DO Montsant, estava situat al centre del poble, tenint varies ubicacions satèl·lits per els actes/tastos paral·lels de la fira com eren el absis del castell de Falset, Cal Magrinyà, i restaurants i cellers de la zona.

En aquest article parlarem d´alguns d´aquests actes, als quals vam assistir, perquè es gairebé impossible anar a tots, tot va començar divendres amb el 19 Tast de Blancs de la Fira del vi de Falset, un tast que desprès de totes aquestes edicions es consolida com un dels actes premmium de la fira, amb les entrades exhaurides a la venta anticipada, va tenir lloc al absis del Castell de Falset com es fa ja des de fa unes edicions, l´esdeveniment està organitzat per Aguiló Vinateria i Vins i Olis del Priorat, l´acte acull una cinquantena de cellers de la zona i alguns de convidats de fora com algunes caves i fins i tot un sake.

Parlant amb el Sr. Enric Aguiló un dels organitzadors ens comenta que l´acte van assistir unes 500 persones i va ser un èxit, també ens explica una mica els inicis d´aquest tast, que va començar per donar a conèixer els grans vins blancs de la zona de Priorat i Montsant, on normalment només es parla dels negres, vam comentar amb ell que hem trobat una certa tendència en aquests vins a tenir mes frescor, acidesa mes vibrant, fruita menys madura i menys criança en fusta que abans, exceptuant alguns vins lògicament, que continuen amb aquest perfil, ell també ho va trobar i ens comenta que s´han de respectar i acceptar noves tendències sense oblidar-nos i donant la importància que es mereixen aquells grans vins blancs de la zona de tall mes clàssic, coincidim amb ell…

Per acabar ens comenta com a primícia que l´any vinent que serà la 20 edició d`aquest tast tindrem sorpreses, com a cellers convidats de fora de Espanya, i algunes coses mes que no podem revelar….

Un altre dels actes als quals vam assistir va ser el tast amb dones de organitzat per Clos Figueres el dissabte a  Gratallops, aquest esdeveniment agrupa 14 bodegues dins del celler amb algunes convidades de la resta de Catalunya.

Vam parlar amb el organitzador conjuntament amb la seva filla Christopher Cannan que ens va fer cinc cèntims del tast, aquesta ja es la vuitena edició amb un pas estimat  de entre 150 i 200 persones, va començar com un acte petitet per sumar el seu granet de sorra per la igualtat de les dones, i que des de Temps de Vi mirem d´anar cada any pel total recolzament a aquesta causa, afortunadament any rere any creix mes, i esperem i desitgem que acabi sent un acte multitudinari.

El diumenge a la fira vam assistir a uns altres actes petits en numero de persones però grans en qualitat i en implicació per part del celler com va ser una vertical de la bodega Vins de Mas Sersal amb un del seus vins icona, Estones, on vam gaudir de les anyades des de el 2009 fins al 2014.

El recinte firal estava ben organitzat i repartit amb zones per descansar, per menjar, petites zones de tast on s´organitzaven tastos per part de l´organització de la fira i moltes coses mes, amb tot això esperem que us animeu i comenceu a anar a totes les fires de Catalunya per fer grans els nostre vins i la nostra terra, gracies i us esperem a Temps de vi 2019 !

Nacho Vicente Berges.